Hogyan alkalmazzuk a Pozitív Fegyelmezés módszereit a mindennapi ’események’ közepette?

Második rész: Az eltűnt cipő esete

Az egyik reggel, amikor már indulni készültünk láttam, hogy a 4 éves kisfiamon nincs cipő. „Hol a cipőd?” – kérdeztem. Válasza: „Fogalmam sincs, nem találom sehol.”
„Ugye te most viccelsz velem! Hányszor mondtam már…” Nem kiabáltam, de éreztem, hogy nem jó irányba haladok. Vettem egy nagy levegőt, és így folytattam: „Kezdjük elölről. Hol kerested már?”
„Hmm, az ágy alatt, a cipős dobozban, de nincs sehol. Lehet, hogy Murph megette.”
mondta egy grimasszal. (Murph a kutyánk).
„Rendben, keressük meg együtt a cipődet. Legyünk gyorsak, hogy ne késsünk el.” Mindenki elkezdte keresni a cipőt, hamarosan a 2 éves kislányom boldogan szalad hozzánk. „ Megtaláltam, megtaláltam, megtaláltam. Nézd megtaláltam. Én találtam meg.”

A gyerekek megölelték egymást. Mielőtt mondhattam volna valamit a kisfiam megszólalt „Köszönöm Bella, hogy megtaláltad a cipőmet.” (komolyan, ilyenkor melegség önti el a szívemet.)

A kocsiban nyugodtan megkérdeztem kisfiamat: „Mit gondolsz hova kellene majd tenned a cipődet amikor hazaérkezünk?” „A cipős dobozba” válaszolta. A következő reggel a helyén, a cipős dobozban volt a cipője.

Miért működött: Ahelyett, hogy kioktattam vagy hibáztattam volna az eltűnt cipő miatt, ráébredtem, hogy a segítség felajánlása sokkal többet ér, így elkerültük a hisztit és azt is, hogy a reggeli kiabálás, kioktatás miatt mindenki rosszul érezze magát. Időben érkeztünk meg az iskolába.

A kocsiban, a „Kérdező szülő” módszert alkalmazva, lehetőségem volt, hogy emlékeztessem őt arra, hogy hova kell a cipőket tenni.

Forrás: www.positiveparenting.com