Süssünk, süssünk valamit…Teljesen mindegy, hogy mit. A hangsúly a közös élményszerzés, az együttlét. A közös sütés, főzés nagyon jó lehetőséget teremt arra, hogy közelebb kerüljünk gyermekeinkhez, ráadásul sütés főzés közben a gyermek szórakozva fedezi fel az anyagok és a velük való munkálkodás örömét. Köztudott az is, hogy nagyobb kedvvel eszik meg a gyermekek a saját maguk készítette ételeket. Sütés, főzés közben megismerik az alapanyagokat, a felhasználásukat és így az étrendjük kialakításában is aktívabban részt tudnak venni.

A szülők (jogosan) félnek, hogy éles konyhai tárgyakat adjanak a gyermekeik kezébe. Azonban a legtöbb hétéves már jól boldogul egy apró hámozó késsel.
A három/négy évesek még valóban túlságosan kicsik ahhoz, hogy szabadon mozogjanak a konyhában, de az ételek kevergetését, kimérését, vagy összegyúrását nyugodtan rájuk lehet bízni. Kiválóan boldogulnak például a krumplipüré elkészítésével. Ne várjunk el pihekönnyű pürét, de ne vegyük el a kedvüket azzal, hogy utánuk törjük, keverjük. Ne felejtsük el, hogy a “Gyakorlat teszi a mestert”.

Forrás: babafalva.hu (gyermekek a konyhába cikke alapján)

Gyermekeink ”Én képes vagyok” érzésének erősítése, fejlesztése a fontos szülői feladatok közé tartozik és a pozitív énkép egyik alapvető része. Adjuk meg nekik a lehetőséget , hogy érezzék “Én képes vagyok segíteni anyunak….”