A gyermek az „én képes vagyok” érzésével születik. Gondoljunk csak a kisbabára, aki oly nagy elszántsággal próbálja meg felemelni a fejét, vagy a két évesek kedvenc szlogenére: „Meg tudom csinálni egyedül”. Szülőként támogatni és segíteni kell ezt az „Én képes vagyok” érzést ösztönzéssel, bátorítással sok, sok figyelemmel és szeretettel. A következő javaslatok talán segítő útmutatást adnak ehhez a nagyon fontos, pozitív énképet építő, támogató feladathoz.

  • Hagyj fel azzal, hogy megcsinálsz a gyermeked helyett olyan dolgokat, melyekre ő is képes lenne. Szánj időt rá és gondold most át mit teszel meg helyette, amire ő is képes lenne és legközelebb engedd, hogy (ha szükséges kis segítséggel) egyedül csinálja meg. Bízzál gyermekedben, bízzál abban, hogy képes megcsinálni a dolgot. Amikor legközelebb szeretnél valamit megcsinálni gyermeked helyett, amire ő is képes, kérlek tedd fel magadnak a kérdést, hogy „a bizalom hiánya, sietség vagy a félelem vezet engem?”
  • Engedd meg, hogy a gyermeked kérjen segítséget ahelyett, hogy rögtön segítségére lennél, mikor nehézséggel szembesül. Add meg neki azt az érzést, hogy képes megcsinálni az adott dolgot.
  • Kérdezd meg, hogy egyedül szeretné megcsinálni az adott dolgot vagy együtt dolgozzatok rajta.
  • A tettek a szavak fölött állnak. Ezerszer elmondhatod gyermekednek, hogy „te meg tudod csinálni, ügyes vagy és képes vagy rá”, de vajon tetteid, hozzáállásod igazolják azt amit mondasz?
  • Engedd meg a gyermekednek, hogy hozzájáruljon a családi dolgokhoz. Például ha szeret főzni, akkor adjál olyan feladatot neki, amivel hozzájárulhat a családi ebédhez. Lényeges, hogy olyan feladatot kapjon, ami tényleg értékes és ne csak olyan legyen, amivel „csak lefoglalod” míg te az ételen dolgozol.
  • Higgyél abban, hogy a hibák csodálatos lehetőségek a tanulásra. Ha a gyermeked hibát csinál segíts neki, hogy tanuljon belőle. Üljetek le és beszéljétek meg hogyan tudjátok orvosolni a hibát. A gyermekek jobban érzik magukat, ha nem csak részesei a problémának, hibának, de részesei a megoldásnak, helyreállításnak is.
  • Vedd észre a kicsi próbálkozásokat is, ne csak a „végterméket”. Minden kicsi lépés számít és lehetőséget ad az öszönzésre, bátorításra.
  • A pozitív visszajelzéseknek hatalmas ösztönző erejük van, használd gyakran.

Forrás: www.facebook.com/LurkoVilag‎