Budapest

 

Nagyon hálás vagyok Zsuzsának, hogy megismertette velünk a Pozitív Fegyelmezés módszerét, hogy sikerült szervezett formában átadni nekünk tapasztalatait, és hogy kellemes hangulatban teltek el a tanórák. A P.F. segítségével gyerekemhez közelebb kerültem, a problémákat azóta közösen oldjuk meg, kiabálás, feszültség, ingerültség nélkül. A hisztik mondhatnám teljesen kiszorultak az életünkből.

Az a folyamat, melynek során megismerjük, kipróbáljuk, gyakoroljuk, és talán egyszer magunkénak érezzük azokat a módszereket, amiket a tanfolyamon tanultunk – hallottunk, egy nagyon hosszú, és küzdelmes út. De egyre inkább úgy érzem, megéri végigcsinálni.

Sokszor éreztem úgy, hogy nem fog menni átállni a P.F-re, mert gyermekem nem úgy reagált a próbálgatásokra, mint ahogy reméltem. A gyerekek általában nehezen viselik a változást, főleg ha az a változást az édesanyján érzékelik. Így eleinte én is ellenállásba, vagy megrökönyödésbe ütköztem. ?Mama most vajon miért nem kiabál, miért nem úgy viselkedik, ahogy ilyenkor szokott??

Sokszor éreztem, hogy én vagy a gyerekem megrekedtünk a fejlődésben, de aztán egy-két hét múlva megint sikerek sorozata következett, és ez újabb lendületet adott.

Ami számomra nagyon nehéz, hogy a berögzült magatartásformákon, reakciókon változtassak. Nagy erőfeszítés odafigyelni minden apróságra, mondatra. Nehéz dolog megtanulni kifejezni érzéseinket, megfogalmazni érzelmeinket, hiszen eddigi életünk során nem volt rá lehetőség, nem ez volt minta előttünk.

Nem csak a problémák (reggeli elindulás, hiszti, öltözködési nehézségek, makacsság, indulatok elszabadulása) megoldásában segít a P.F., hanem a családunk gördülékenyebb működésében is, hála a családi gyűlések, megbeszélések, előre tervezés bevezetésének. Nagyon fontosnak tartom, ha megoldható, hogy mindkét szülő részt vegyen a tanfolyamon. Fontos a szülői együttműködés.

Nagy segítséget jelent a P.F. alapszabályait, trükkjeit kitűzni szemmel látható helyre, hogy mindig szem előtt legyen, és mankót adjon a mindennapokban.

Talán az egyik legfontosabb gondolat, amit tapasztaltam, hogy a család élete, a férj és a gyerekek hangulata, a család működésének milyensége mindig, és csakis az édesanyán múlik. Így először is magunkat kell megváltoztatnunk, és utána tudjuk csak környezetünket, gyermekeinket megváltoztatni.

Ajánlom a tanfolyamot minden azon édesanyának és édesapának, akik azt szeretnék, hogy olyan kellemes, együttműködő, magabiztos, kedves gyerekeik legyenek, akikkel meg lehet beszélni a feladatokat, problémákat, terveket, akik egyenrangú tagjai a családnak (érzelmekkel, döntésekkel, önálló véleménnyel).