Mátyás Király Általános Iskola, Budapest

Meg kell tanulnunk gyermekeinket szeretettel és értő figyelemmel nevelni. Embertársainknak is értő figyelmet és szeretetet kell adnunk ahhoz, hogy ők is megértsenek és elfogadjanak bennünket.
A Pozitív Fegyelmezés olyan módszer, amely lehetővé teszi az otthoni és az iskolai élet békés, zökkenő mentesebb működését.

Olyan fontos útmutató az élethez, amely segítségével egy gyermekből önálló, gondolkodó és cselekvő felnőtt válik, ezáltal könnyebben teremt kapcsolatokat és könnyebben illeszkedik be egy közösségbe.
A Pozitív Fegyelmezés ösztönző, életre nevelő fegyelmezés.

Megtanultuk, hogy milyen nevelési formák, stílusok vannak, azok mit hoznak ki a gyermekeinkből és, hogy melyik lenne az ideális.

Megtanultuk, hogy milyen téves hitek állnak a gyermek viselkedése mögött, mit akar elérni a viselkedésével, hogy ismerjük fel ezeket és, hogy kezeljük.

Képet kaptunk arról, hogy mi a különbség a dicséret és az elismerés között, melyik az igazán ösztönző. Tudjuk, hogy dicsérni kell, de ne vigyük túlzásba, inkább ösztönözzük gyermekeinket.

Átvettük a büntetés hosszú távú hatásait. Problémamegoldó gyakorlatokat tartottunk, megoldásokat kerestünk, nem pedig a büntetés lehetőségeit. A kommunikáció fontosságát, ezen belül az én üzenetet, az értő figyelmet stb. Ez azért fontos mert nem mindegy, hogyan kommunikálom ki mások felé a meglátásaimat és az érzéseimet. Fontos az érzelmi őszinteség és felismerni, megérteni mások érzéseit. Egy gyermek viselkedési kultúrája tükrözi a környezetében élő felnőttek viselkedési kultúráját. Kommunikálni ne csak a fejünkkel, hanem a szívünkkel is tudjunk.

Fontos, hogy merjünk és engedjük gyermekeinket tévedni, hisz a tévedések kiváló lehetőségek a tanulásra. Vállaljuk a tévedéseinket, a hibáinkat, mert akkor a gyermekeink is ezt fogják megtanulni tőlünk. Úgy gondolom, hogy a Pozitív Fegyelmezés az életre nevelés, ami minden gyermek számára fontos. Nagyon sok segítséget nyújt nekem a mindennapi életem során.

Örülök, hogy részt vettem ezen a tanfolyamon és őszinte szívvel ajánlom másoknak is. Sok mindent másként látok, kezelek a tanultak hatására, és ezáltal tudatosabban oldom meg a felmerülő problémáimat.