Már több éve ismerem és használom a Pozitív Fegyelmezést. Először, mint óvónő és most, mint vezető óvónő. Sok sikerben volt részem és örömmel emlékszem a történtekre. Most a legutóbb történt esetet szeretném megosztani másokkal.

3 hete meghívást kaptam egy osztálygyűlésre, amit két csoport tartott közösen (30 gyerek). A két csoport egy olyan problémával került szemben, amit ők nem tudtak megoldani. Sok vita és veszekedés volt a kertben a hinták miatt. A gyerekek elmondták, hogy szerintük kevés a hinta, ha több hinta lenne a probléma megoldódna. Megkérdezték, hogy lehetne e még venni egy pár új hintát. Megígértem nekik, hogy utánanézek, hogy a költségvetés megengedi e. Amikor láttam, hogy megoldható még 3 hinta vétele, odaadtam nekik a katalógust, hogy ők választhassák ki a hintákat. Nem volt könnyű a döntés, de az óvónők útmutatásával, ötletbörze és szavazások után kiválasztották a hintát és most már büszke tulajdonosai az új hintáknak.

A végeredmény nagyon felemelő volt a gyerekek és a felnőttek számára is. Rengeteget tanultak a gyerekek és a felnőttek is ez alatt a probléma megoldási folyamat alatt. Igen, az óvódás gyerekek képesek megoldani a problémájukat, ha útmutatást kapnak, és ha engedjük, hogy a képességeiket kibontakoztassák.