Néha még az is kemény küzdelmet jelent, hogy egy szimpla fogmosásra vagy felöltözésre rávedd a gyerekeket? Ne keseredj el, inkább olvasd el tippjeinket!

Ha a gyereked érzi, hogy egy csapatban játszotok, máris könnyebben megy minden. Ehhez adunk néhány hasznosítható tanácsot.

 1. Erős kötelék
  Ha szeretnéd, hogy a gyereked jobban együttműködjön veled, ne őt próbáld tökéletesíteni – koncentrálj inkább a kapcsolatotokra! Az egyikkőtöknek sem tesz jót, ha a hibáit ecseteled neki – előbb-utóbb rossz anyának érzed magad, ő pedig azt hiszi, semmit sem tud jól csinálni. Próbálj meg minél több pozitív visszajelzést adni neki, amikor csak lehetséges. És tölts vele minél több időt mindennap, csináljatok valamit, amit ő nagyon szeret.
 2. Támogasd a háttérből!
  Mivel eleinte te eteted, pelenkázod, öltözteted a kicsit, természetes, hogy nehéz erről leszokni, amikor kezd cseperedni, és már maga is képes elvégezni sok mindent. De ha nem tudod elengedni a kezét, azzal azt sugallod: nem vagy biztos a képességeiben. Ezért amikor csak teheted, hagyd, hogy ő maga hajtson végre annyi apró kis feladatot, amennyit csak lehetséges.
  Azt is hagyd, hogy maga oldja meg a problémát, ha például civakodnak a játszótársaival. Beszélj vele arról, mit érez, biztosítsd a megértésedről, de ne avatkozz közbe!
 3. Maradj higgadt!
  Amikor megkéred kétéves gyermeked, hogy kapcsolja ki a tévét, mert a kockásfülű nyúl többi kalandjára ma már nincs esélye, a kicsi felsikolt: „Nem!”. Aztán pillanatok alatt egymással kezdtek kiabálni, és a helyzet csak elmérgesedik köztetek. Pedig az erődemonstráció nem ösztönzi az együttműködést! Csak mindketten dühösebbek lesztek, és ezzel még keményebb ellenállásra tanítod gyermeked.
  A megoldás kulcsa: kontrolláld magad! Ha nyugalmat mutatsz, a kicsi is átveszi ezt tőled. Kínálj neki pozitívabb alternatívát annál, amit épp csinál. Pl.: „Ha rugdosod a kisautódat, az nem jó. Elmondhatod, hogy dühös vagy, anélkül, hogy tönkretennél valamit.”
  Amikor már nagyobb a gyereked, és összevitatkoztok, keress valamit, amiben egyetérthetsz vele, pl.: „Igazad van, sokkal jobb szórakozás számítógépes játékot játszani, mint elkészíteni a házi feladatot.”
 4.  Éld bele magad a helyzetébe!
  Az elfoglalt anyukák elvárásai gyakran önös érdekből fakadnak. Hiszen az egész család együttműködésére szükség van ahhoz, hogy időben el tudjatok indulni reggel. Ahhoz, hogy letedd aludni a kisbabád, a nagyobbtól elvárod, hogy addig csendben játsszon. Ha mindezt a gyerek szemszögéből nézed: a kicsi folyamatosan nyomás alatt van a reggeli rohanás miatt, ha pedig minden a még csecsemő kishúga körül forog, ő szívesebben püföli a játékzongoráját, csak hogy rá is figyelj. Egy kis törődéssel helyrehozható, pl.: „Tudom, nehéz korán reggel felkelni, hogy a nővéredet iskolába vigyük. Ha szeretnéd, jöhetsz ma pizsamában.”
 5. Változtass stratégiát!
  A gyerekek elég hamar megtanulják, hogyan hagyják figyelmen kívül szüleik tiltását. Ha sem kéréssel, sem parancsszóra nem hajlandóak megtenni valamit, változtass stratégiát! Mondd el csemetédnek, milyen következményei vannak rád nézve annak, amit tesz. Pl.: „Szomorú vagyok, amikor dobálod az ételt, mert nekem kell összetakarítanom a piszkot.” (Ezt higgadtan mondd, ne nyafogj semmiképp!) Így látni fogja a kapcsolatot a cselekedetei és a következmények között.

Szerző: Pink
Forrás: www.blikk.hu