Határozottság, következetesség, szeretet, és befektetett idő nélkül nem lehet zökkenőmentes, sikeres a gyermeknevelés. Az alábbi problémamegoldási példa is ezekre épül, a kedvesség hozzáadásával.

A 17 éves Robert elfogadta, hogy a fűvágás az ő feladata. Ennek ellenére szinte soha nem csinálta meg önszántából. Mindig az apjának kellett figyelmeztetnie, fenyegetnie, hogy csinálja meg. Megfenyegette időnként, hogy 1 hétig nem mehet barátokhoz.

Az apának egy nap elege lett az állandó vitákból, és úgy döntött, hogy kipróbálja a problémamegoldás és az utánkövetés lépéseit. Kicsit kételkedve kezdett bele, mert a tekintélyelvűség híve volt, de sajnos az nem működött a 17 éves fiával. Megkérte a fiát, hogy közösen keressenek megoldást, mert elege lett a fűnyírás miatti állandó vitákból.

A beszélgetésre való felkérés Robertnek nem nagyon tetszett mert kioktatásra, leckéztetésre, kritizálásra számított.

Apa – Robi szeretném megtudni,hogy miért nem szoktad levágni a füvet, ahogy kellene. Szerinted ez túl sok neked, úgy érzed nem tudod megcsinálni, vagy valami miatt igazságtalannak tartod, hogy neked kell vágni a füvet?

Robi – Nem apa, dehogy. Tudom, hogy az én munkám, nekem kellene csinálnom. Csak olyan elfoglalt vagyok, meg mindig elfelejtem.

Apa – Én úgy gondolom,hogy még valami más oka is lehet. Tudom elég sokszor utasítgattalak, mondogattam, hogy mit ne csinálj, mit csinálj és hogyan. Elég kemény voltam amikor nem csináltad rögtön amit kértem tőled. Lehet, hogy csak azt szeretnéd tudatni velem, hogy nem tudlak rákényszeríteni, hogy megcsinálj valamit amikor te nem akarod?

Robi – félénken, zavartan mosolyog, és bólint.Hmm, lehet.

Apa – Gondoltam. Nem hibáztatlak. Amikor jobban belegondolok megértem,hogy így reagáltál, ezzel kimutatva, hogy nem tetszik neked ahogy kezellek. Nem szeretnék túl parancsoló lenni, sértően kezelni téged. Hajlandó vagy arra, hogy megoldjuk ezt a problémát és tisztelettel kezeljük egymást?

Robi – Gyanakvóan, hát jó, azt hiszem.

Apa – Próbáljuk akkor ötletbörzével megtalálni a megfelelő megoldást. Nekem van is egy ötletem. Mit szólnál ahhoz ha mindketten keresnénk valami extra munkát, hogy egy kis plussz pénzünk legyen, és valakit megkérünk, hogy vágja le.

Robi – Nevetve, ami azt illeti hagyhatnánk, hogy csak úgy nőjjön tovább. Minek levágni?

Apa – Nem tudom mit szólna hozzá anyád., szerintem nem nagyon tetszene neki sem ez az ötlet.

Robi – Na jó, szerintem levághatom én is, tulajdonképpen nem olyan nagy munka.

Apa – Ez a megoldás tetszik nekem, és örülnék ha magadtól megcsinálnád, nem kellene nekem noszogatni téged, ha nem kényszerülnék arra, hogy egy parancsolgató apa legyek. Mit szólsz ahhoz, hogy tűzzünk ki egy határidőt, hogy mikorra kell levágni a füvet? A kitűzött pillanatig nem szólnék semmit, nem figyelmeztetnélek.

Robi– Rendben, szerintem legyen vasárnap.

Apa – Szerintem jobb lenne ha vasárnap előtt meglenne, így zavartalanul tölthetnénk a vasárnapot a kertben.

Robi – Rendben, akkor megcsinálom pénteken.

Apa – Jól hangzik, hány órára tervezed befejezni pénteken?

Robi – Ne túlozzuk el a tervezést, pénteken megcsinálom és kész.

Apa – Könnyebben tudom betartani az igéretem, hogy nem figyelmeztetlek, leckéztetlek, ha kitűzünk egy pontos időpontot.

Robi – Jó, jó. Péntek 6 óra megfelel nekem.

Apa – Jól hangzik, akkor péntek 6 óra.

A következő pénteken 6 órakor a fű le volt vágva. Két hét múlva pénteken 6 órakor a fű már NEM volt levágva. Robi a televízió előtt ül. Robi apja nem volt nagyon meglepődve, valahogy várta, hogy előbb-utóbb vissza kell térni a problémára, de nem gondolta, hogy ilyen hamar.

Az Apa kedvesen, és határozottan mondja – Robi, 6 óra van és a füvet még nem vágtad le.

Robi – Apa nagyon érdekes ez a műsor, majd ha vége megcsinálom.

Apa – Miben egyeztünk meg Robi?

Robi -Jajj, ne már Apa! Ne légy már ilyen cikis. Mondtam, hogy majd megcsinálom!

Az Apa még mindig határozottan, higgadtan, sokat mondó mosollyal az órájára mutat.

Robi – Na jó, rendben, rendben megyek, mondja kissé ingerülten.

Apa – Köszönöm, hogy hajlandó vagy megpróbálni betartani a megállapodásunkat. Próbálja nem venni figyelembe Robi kissé ingerült hangját, az orra alatt mormolt megjegyzést.

Az elkövetkező hónapokban a fű péteken 6 órára, (2 indokolt kivétellel) le volt vágva.

Néhányan most biztos azt mondjátok, arra gondoltok, hogy az én fiam/lányom nem adná fel olyan könnyen. Próbáld ki, addig nem tudhatod. (Ha netán mégis Neked lenne igazad, akkor kérlek gondold át a kapcsolatodat a gyermekeddel. Mielőtt szeretnéd megváltoztatni a gyermeked viselkedését előbb építs ki vele jó kapcsolatot.)

Az utánkövetés 4 lépése.

  1. Legyen a megállapodásotok egyszerű, lényegretörő. (Észrevettem, hogy nem vágtad le a füvet. Kérlek vágd le most.)
  2. A kifogásra válaszolva kérdezd meg: Miben egyeztünk meg?
  3. Az esetleges további kifogásra: Fogd be a szád és alkalmazz beszéd nélküli kommunikációt (Mutass az órádra, ha kell ismét mosolyogj, adhatsz egy ölelést, és megint mutass az órádra).
  4. Amikor a gyermeked elismeri, betartja a megállapodásotokat (néha láthatólag
    dühösen) akkor köszönd meg neki. „Köszönöm, hogy betartod a megállapodásunkat.”

Elsősorban a megállapodás betartására koncentrálj. Próbáld meg pillanatnyilag figyelmem kívül hagyni a grimaszokat, az orra alatt mondott esetlegesen megjegyzéseket. Ezeket is kezelni kell, de később.

(Amikor tegnap emlékeztettelek a megállapodásunkra akkor hallottam a megjegyzésedet, (mond el pontosan mit hallottál, mit mondott), és nem esett nekem valami jól/szomorú voltam/ csalódott voltam. Értékelném ha legközelebb tartózkodnál az ilyen megjegyzésektől.)

A problémamegoldás lépései:

  1. Nyugodt, jó hangulatú környezetben, egymás hibáztatása nélkül, beszéljétek meg gyermekeddel a problémát, , mindenkinek lehetőséget adva,hogy elmondja gondolatait, érzéseit. Az együttműködésre való legnagyobb ösztönző, motiváló erő az ha bevonjuk a gyermekünket az őket is érintő problémák megoldásába.
  2. Ötletbörzével (mindenkinek az ötlete fontos, nincs jó és rossz ötlet) keressetek megoldást, és a megoldási javaslatok közül válasszátok ki azt amelyik mindenki számára elfogadható.
  3. Egyezzetek meg a betartandó határidőben, percre pontosan.
  4. Ismerve gyermekedet fogadd el, hogy az első néhány esetben talán próbál majd kibújni a megállapodás alól, de amikor kitartóan és következetesen ragaszkodsz a megállapodásokhoz akkor gyermeked előbb-utóbb megérti, hogy komolyan gondolod. Te csak egyszerűen tartsd be a megállapodásotokat, ha kell kérd számon tőle az általa be nem tartott megállapodást.

Forrás: Jane Nelsen Positive Discipline (szabadon fordítva)