A neveléssel, fegyelmezéssel kapcsolatban minden családnak megvan a maga nehéz, problémás időszaka, nincs kiváló szülő…

Előfordul, hogy annak ellenére, hogy a szülők megértik a Pozitív Fegyelmezés szükségességét és alapelveit mégsem tudják, hogy hogyan alkalmazzák azokat bizonyos helyzetekben.
Az alábbi 3 példa talán segíthet abban, hogy hogyan alkalmazzuk a pozitív fegyelmezés/nevelés módszereit a mindennapi ’események’ közepette.

Első rész: Nem akarom…

Az egyik reggel a 6 éves gyermekem többször kérdezgette, hogy mikor lesz már végre kész a reggeli. Nem akarta a szalvétákat aznap kirakni (ez az ő feladata mindennap). Én is éhes voltam, megértettem őt is de kezdtem kicsi mérges lenni. Őszintén arra gondoltam, hogy ez csak szalvéta, gyorsan kirakom én, de helyette mégis inkább azt mondtam; Látom ma nincs kedved kirakni a szalvétát. Persze ő meg csak hümmögött erre. Úgy döntöttem, hogy adok neki választási lehetőséget. „Te kirakod a szalvétákat amíg én megmosom a gyümölcsöket vagy cserélhetünk.”
A válasza erre az volt: „Nemmm, ma nem csinálok semmit!”.
Én azt válaszom erre: „Mindenkinek megvan a feladata a reggeli időben. Ha cserélni szeretnél velem jó, ha nem akkor találd ki, hogy miben tudnál segíteni, ez a végleges válaszom”. (Ezt kedvesen, mosolyogva és határozottan mondtam). Válasza erre: „Na jól van, akkor cseréljünk.”
Nem volt valami boldog, de mérges sem. Miután befejezte a gyümölcsök mosását megkérdezte, hogy felvághatja e a gyümölcsöket a gyümölcssalátához.

Ahelyett, hogy kioktattam vagy vitatkoztam volna vele a szalvéták kirakása miatt választási lehetőséget adtam neki. A képes vagy üzenet küldésének segítségével a dolgok pozitívumra fordultak.

Miért működött…

Ismerve fiamat tudom, hogy az én reagálásom hatására bevonva és képesnek érezte magát, a gondolat, hogy valamit csinálnia kell reggeli előtt már nem tűnt megterhelőnek, rossz ötletnek. Választhatott és megkapta azt a lehetőséget is, hogy esetleg ő találjon ki valamit amiben segíthetne.
A bizalom pedig (képes vagy kiválasztani/eldönteni/megcsinálni) arra késztette, hogy kipróbáljon valami mást is, ami eddig az én feladatom volt,( a gyümölcsök szeletelése) és ez érdekessé tette számára a feladatot.

Ariadne
Forrás: positiveparentingconnention.net