Azért mert nagyon jól működik kisgyermekkortól tizenéves korig. Azok a gyermekek akik Pozitív Fegyelmezéssel nőnek fel azért viselkednek helyesen, mert szeretnének jól viselkedni, és ez az igény belülről jön.

Pozitív Nevelés vagy Pozitív Fegyelmezés, a büntetést mellőzve, gyengéd és szerető útmutatással tartja a gyermeket a helyes úton.

A gyermek akkor viselkedik helytelenül amikor valami miatt rosszul érzi magát, elbizonytalankodott, alacsony az önértékelése.

Az ember alapvető szükségletei közé tartozik a kötődés, fontosság, én képes vagyok, szükség van rám érzések, és a gyermekek felfokozottan igénylik ezeket. Amikor ezek közül valamelyik hiányzik, akkor a gyermek célja, hogy mindenáron elérje, megkapja azt, és ösztönösen, mindent megtesz ennek érdekében.

A legtöbb ember, amikor a fegyelmezésre gondol akkor a büntetés, fizikai fenyítés jut az eszébe. Vannak, akik azt gondolják, hogy a félelem hatékony motiváló erő. A félelem azonban bevonzza a helytelen viselkedési formákat. Az intuíciónk pedig megsúgja, hogy a félelem keltése, a fizikai erőszak alkalmazása rossz példát mutat, tanít a gyermeknek.

Nem meglepő, hogy a kutatások azt mutatják, hogy azok a gyermekek akiket félelemmel, fizikai erőszakkal fegyelmeznek sokkal agresszívabbak, tinédzserként lázadóbbak, és nagyobb az esélyük arra, hogy felnőttként depressziósak és agresszívak legyenek.

Akit valaha gyermekként keményen megbüntettek igazolhatja, hogy nem a megfelelő viselkedésről – hanem a bosszúról, legközelebb nem kapsz el, ez nem volt igazságos, azért sem- dolgokról elmélkedett a büntetés alatt. A fizikai erőszakban, megfélemlítésben felnőtt gyermekek nem csak gyakrabban viselkednek rosszabbul, mint a többi gyermek, hanem egyre jobban fokozzák a helytelen viselkedési formát. Nehezen kezelhetőek, és előbb-utóbb már a fizikai fenyítés sincs hatással rájuk.

Miért a Pozitív Fegyelmezés/Nevelés a leghatékonyabb nevelési módszer a viselkedési problémák megelőzésében és megállításában?

A kérdés sok szülőben, pedagógusban felmerül, hogy a ma létező sok nevelési, fegyelmezési irányelvből melyik a legjobb. A „melyiket válasszam” kérdésre a válasz megadásához gondolkodjunk el, hogy mit is szeretnénk adni, tanítani a gondjaira bízott gyermekeknek. Természetesen minden szülő, nevelő sikeres és boldog felnőttként szeretné látni majd a gyermekét. Milyen karakter, tulajdonságok, életvezetési és szociális készségek kellenek ahhoz, hogy egy gyermekből sikeres és boldog felnőtt legyen? Az a nevelési irányelv ami a boldogság és siker felé vezető úthoz szükséges karakter, életvezetési és szociális készségeket tanítja a megfelelő. A Pozitív Nevelés program pedig a sikeres és boldog életre nevel.

A Pozitív Fegyelmezés/Nevelés tanfolyamon a résztvevők tapasztalati úton tanulják meg, hogy a gyermek viselkedése mögötti okot felismerve válasszák ki a megfelelő nevelési módszert annak érdekében, hogy segítsék a gyermeket, hogy önbizalmat, önkontrollt, tiszteletet, mások érzéseit figyelembevevő, kreatív problémamegoldó és jó kommunikációval rendelkezve később boldog és sikeres felnőttek legyenek.

A Pozitív Fegyelmezés/Nevelés mindenkit tiszteletben tartó, egy időben kedves és határozott módszereket alkalmazva segít a viselkedési problémák megelőzésében és megváltoztatásában, ezek a módszerek hosszú távon hatásosak.

A Pozitív Fegyelmezés/Nevelés nem a büntetésre, hanem a megoldásra koncentrál, a viselkedés mögötti okokat keresi, annak érdekében, hogy a helytelen viselkedést megváltoztassa, a problémákat megoldja.