Németvölgyi Általános Iskola, Budapest

 

A tanfolyamra, az ott tanultakra mind anyaként, mind tanítónőként kíváncsi voltam.

Mindkét feladat nagy felelősséggel jár. Egyrészt a kislányomból szeretnék boldog, okos, talpraesett, udvarias, tisztelettudó, nyitott felnőttet nevelni. A tanítványaimból is a tőlem telhető legtöbbet kihozni.
A főiskolán sokat tanultunk a különböző tantárgy-pedagógiákról, a motiváció fontosságáról, a környezet fontosságáról, jelentőségéről, de egy szó sem esett a fegyelmezésről, a konfliktusok megelőzéséről, kezeléséről. Márpedig, mint hallottuk és tapasztaltam is az órák nagy részére sokszor fegyelmezéssel telik el. Azt már tapasztaltam, hogy a merev, szigorú fegyelmezési rendszer a mai gyerekekkel nem válik be. Én ráadásul úgy szeretek dolgozni, ha jó a légkör, a hangulat, mindenki jól érzi magát. A tanulás is eredményesebb, ha jó kedvvel történik és nem megfélemlítve, rákényszerítve. Ebben a szándékomban kaptam megerősítést ettől a tanfolyamtól. Igen, lehet pozitív légkörben egymást kölcsönösen tisztelve, elfogadva is sikereket elérni, sőt igazán csak így lehet.

A legnagyobb sikerem, hogy még amikor a tanfolyam legelején tartottunk, amikor szülői értekezletre kellett összehívnom a tanítványom szüleit. Bár nagyon kevesen jöttek el, elmeséltem, miről tanulok itt. Ez olyan jól sikerült, hogy az egyik nagymama alkalmazni kezdte a hallottakat. Azóta is többször elmesélte, hogy teljesen megváltozott náluk a légkör, nincs veszekedés, büntetés, mindent megbeszélnek egymással. S ami ebben a lényeg, hogy a fiút is mintha kicserélték volna!

Köszönöm, hogy részt vehettem ezen a tanfolyamon, köszönöm a tanultakat.